• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Коскени маркери

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Ден.1,500.00

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Ден.1,000.00

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Калцитонин е хормон произведен од специјални клетки во тироидната жлезда наречени Ц-клетки (C-cells).
Калцитонин е вклучен во регулацијата на нивоата на калциум во крвта преку инхибиција на разложување на косАките (ресорпција) и намалување на бубрежната реапсорпција на калциум. Оваа анализа може да помогне во дијагностицирање и следење на хиперплазија на Ц-клетките и медуларен карцином на тироидната жлезда, а исто така и да ги испита оние кои се изложени на ризик за повеќе ендокрини неоплазии тип 2 (MEN 2).

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: нема

 

Ден.1,000.00

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Паратироидниот хормон (PTH или parathormon) му помага на телото да одржува стабилно ниво на калциум во крвта. Анализата служи за утврдување на причина за нерамнотеженост на калциум во организмот; да се оцени паратироидната функција; да се дијагностицира и диференцира помеѓу примарен, секундарен и терцијарен хиперпаратироидизам; да се дијагностицира хипопаратироидизам.
 
Кога да ја направите анализата: Кога нивото на калциум во крвта е повисоко или пониско од нормалното; кога вашиот здравствен работник сака да утврди колку добро функционираат вашите паратироидни жлезди.
 
Потребен примерок: венска крв
 
Припрема пред анализа: нема 
Ден.1,000.00

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија