• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Хематолошки статус

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Анализа за проценка на црвените крвни клетки (RBC), белите крвни клетки (WBCs) и тромбоцитите; за да се направи разлика помеѓу различните видови на WBC и да се утврдат нивните релативни проценти во крвта; да помогне во откривање, дијагностицирање и/или следење на бројни недостатоци, болести и нарушувања кои го вклучуваат и создавањео, функцијата и животниот век на крвните клетки.
 
Кога треба да ја направите анализата: Кога комплетната крвна слика и/или диференцијалните резултати на белите крвни клетки се абнормални, или кога вашиот лекар се сомничи дека имате знаци и симптоми кои се должат на состојбата што го афектира здравјето на вашите крвните клетки.
 
Потребен примерок: венска крв
 
Припрема пред анализа: нема
 
 
 
Ден.0.00

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Со комплетна крвна слика го одредувате вашиот здравствен статус; се прави проверка, се дијагностицира или се следи било која од разните болести и состојби кои влијаат на крвните клетки, како што се анемија, инфекција, воспаление, нарушување на крварење или канцер. Комплетната крвна анализа вклучува анализа на следните параметри: RBС (Еритроцити) 1012/L, HGB (Хемоглобин) g/L, HCT(Хематокрит) %, MCV fl, MCH pg, MCHC g/L, RDWs fl, RDWc %, WBC (леукоцити) 109/L, LYM (лимфоцити) %, MID (моноцити) %, GRA (гранулоцити) %, LYM (лимфоцити) 109/L, MID (моноцити) 109/L, GRA (гранулоцити) 109/L, PLT (тромбоцити) 109/L, PCT %, PDW fl, MPV fl, P-LCR %.

Кога да ја направите анализата: по барање на вашиот лекар, за мониторинг кај лица со чести осцилации на основните крвни параметри и при состојби кои влијаат на крвните клетки, или за редовна рутинска проверка на вашето здравје.

Потребен примерок: венска крв или капиларна крв кај дечиња

Припрема пред анализа: се препорачува примерокот да биде земен пред вашиот прв оброк во денот.

 

Ден.170.00

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Седиментација на еритроцити е тест кој индиректно го мери степенот на воспаление присутно во телото. Тестот, всушност, ја мери стапката на пад (седиментација) на еритроцитите (црвени крвни клетки) во примерок од крв.

Кога да ја направите анализата: кога вашиот здравствен работник мисли дека можеби имате состојба која предизвикува воспаление; кога имате знаци и симптоми поврзани со темпорален артеритис, системски васкулитис, полимиалгија ревматика или ревматоиден артритис, како што се главоболки, вратот или рамо болка, карлична болка, анемија, слаб апетит, необјаснето губење на тежината и вкочанетост на зглобовите

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: нема

Ден.100.00

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија