6 симптоми кои не треба да ги игнорирате


1. Слабост во рацете и нозете

Ако сте слаби или вкочанети во вашата рака, нозе или лице, тоа може да биде знак на мозочен удар, особено ако е на едната страна од вашето тело. Исто така, може да станува збор за мозочен удар доколку не сте во можност да ја задржите рамнотежата, имате вртоглавици или да имате проблеми со одење.

Веднаш побарајте помош ако одеднаш не можете да гледате добро, имате лоша главоболка, се чувствувате збунети или доколку имате проблеми со зборување или разбирање.

Колку е порано откриено толку помали би можеле да бидат последиците. Не чекајте да одите на лекар. Повик 911. Доколку го добиете соодветниот лек и грижа веднаш по вашиот прв симптом, можете да го намалите ризикот од долготрајна инвалидност од мозочен удар.

2. Болка во градите

Кога станува збор за болка во градите, подобро е да бидете безбедни одколку подоцна да жалите.

Секоја болка во градите, посебно болката придружена со потење, притисок, отежнато дишење или гадење, треба веднаш да се евалуира од страна на медицински професионалец.

Болката или притисокот во градите може да биде знак на срцеви заболувања или срцев удар, особено ако ги чуствувате симптомите за време на напор или додека сте активни. Или, болката во градите може да биде симптом за друг проблем освен за проблем со срцето; на пример, би можело да биде друга сериозна состојба, како на пример згрутчување на крвта што се движи во белите дробови.

Ако ги чувствувате вашите гради тесни или тешки, и доколку тоа трае повеќе од неколку минути или го снемува и се враќа повторно, побарајте помош. Не обидувај се да ја поднесете и издржите болката.

3. Чуствителност и болка во задниот дел од долната половина на ногата.

Ова може да биде симптом на згрутчување на крвта во вашата нога. Се вика длабока венска тромбоза. Тоа може да се случи откако сте седеле долго време, како на долго возење, или ако сте болни и долго време се наоѓате во кревет.

Ако тоа е згрутчување на крвта, може да ја почувствувате болката најмногу кога стоите или шетате. Може да забележите и оток. Ногата обично е црвена и кревка, и ќе биде поголема од другата нога.

Нормално е да се чувствувате кревко после вежбање. Но, ако исто така видите црвенило и чувствувате топлина каде што е отечена или болна, јавете се на вашиот лекар или веднаш отидете до најблиската болница.

4. Крв во урината

Неколку работи може да предизвикаат крв во урина.

Ако имате крв во урината и исто така се чувствувате многу болка во страната или во грбот, може да имате бубрежни камења. Камен за бубрег е мал кристал направен од минерали и соли кои се формираат во бубрегот и се движат низ цевката која ја носи вашата урина.

Многу бубрежни камења по одредено време сама по себе ќе се исфрлат од вашето тело преку мокрењето. Тоа може да биде многу болно. Во некои случаеви каменот во бубрегот ќе треба да биде отстранет од страна на вашиот лекар.

Ако видите крв во урината и исто така имате зголемено чувство дека итно треба да мокрите, одите често во тоалетот или чувствувате горење кога уринирате, може да имате тешка инфекција на мочниот меур или бубрезите. Не одолговлекувајте ја посетата кај вашиот лекар, особено ако имате треска.

Ако видите крв, но не чувствувате болка, тоа може да биде знак за рак на бубрезите или мочниот меур, затоа посетете го вашиот лекар.

5. Свирење на градите

Проблемите со дишењето треба да се третираат веднаш. Ако дишете или слушате звук на свирење кога дишите, веднаш посетете го вашиот лекар.

Тоа може да биде симптом како резултат на астма, болест на белите дробови, тешка алергија или изложеност на хемикалии. Вашиот доктор ќе утврди што е предизвикателот и како да се третира. Ако имате алергиска астма, алергист или пулмолог (специјалист за белите дробови) ќе создаде план за справување со болеста и намалување на нападите. .

“Свирење на градите” може, исто така, да биде предизвикано од пневмонија или бронхитис. Дали кашлате жолта или зелена слуз? Дали исто така имате треска или недостаток на здив? Ако е така, може да имате бронхитис што се претвора во пневмонија. Време е да го видите вашиот лекар.

6. Суицидни мисли

Ако се чувствувате безнадежни или заробени, или мислите дека немате причина да живеете, побарајте помош. Разговорот со професионалец може да ви помогне да ја надминете криза.

Одете во болница за итни случаи или во психијатриско одделение. Лекар или професионалец за ментално здравје ќе разговара со вас, ќе ве заштити и ќе ви помогне да поминете низ ова тешко време. Или, едноставно побарајте помош од ваѓите најблиски и дозволете им тие да се погрижат за вас.