Кога настинката преминува во бронхитис?

Што е бронхитис?

Бронхитис се јавува кога дишните патишта во белите дробови се воспалени и создаваат премногу слуз. Постојат два основни вида на бронхитис:

Акутен бронхитис е почеста форма на бронхитис и обично е предизвикан од вирусна инфекција. Епизодите на акутен бронхитис може да бидат поврзани или да се влошат со пушење. Овој тип на бронхитис често се опишува како полош од вообичаена настинка, но не толку лош како пневмонија.

Хроничен бронхитис е кашлица која трае два до три месеци секоја година најмалку две години. Пушењето е најчеста причина за хроничен бронхитис.

Кои се симптомите на бронхитис?

Симптомите на бронхитис вклучуваат:
• Кашлица која е честа и произведува слуз
• Недостаток на енергија
• “Свирење на градите” при дишење
•Температура

Дали треба ли да се јавам на докторот за бронхитис?

Консултирајте го вашиот лекар доколку имате било која од овие симптоми:
• Кашлица која трае повеќе од две до три недели
•Температура
• Кашлица која произведува крв или дебела или обоена слуз
• Недостаток на здив или отежнато дишење

Може ли да го лекувам бронхитисот дома?

Ако имате бронхитис, придржувај се кон следните препораки:
• примај течности на секои еден до два часа, освен ако вашиот лекар не го ограничил внесот на течности
• одмори се
• не пуши
• Следи ги упатствата на лекарот за начините како да ја исчистите слузта.
• Ако кашлате до слуз, обрнете внимание на тоа колку често кашлате, бојата и количеството на слуз. Пријавете го ова кај вашиот лекар.

Ако имате сува кашлица која е малку или воопшто не е продуктивна со слуз, вашиот лекар ке ве советува како да ја потиснете вашата кашлица. Вашиот лекар, исто така, може да препише експекторант за да помогне да се развони слузта за да може полесно да се искашла.

Бидејќи вирусите предизвикуваат најголем број на случаи на бронхитис, антибиотиците обично нема да бидат корисни или неопходни. Исклучоци би бил бронхитис предизвикан од бактериска инфекција или бронхитис кај лице кое има оштетена функција на белите дробови. Доколку станува збор за бронхитис предизвикан од бактериска инфекција и има потреба да примате антибиотици, од огромна важност е да направите лабараториска анализа која со сигурност ќе ви каже за која бактерија станува збор и уште поважно ќе ви каже на кој антибиотик е сензитивна бактеријата со цел да добиете адекватна терапија.

Како можам да избегнам бронхитис?
• Не пушете
• Не дозволувајте други да пушат во вашиот дом
• откријте што се ги иритира вашите нос, грло и бели дробови, како на пример прашина   или миленичиња.
• Ако настинете, дозволете си убаво да се одморите.
• Земете го лекот точно како што ви го кажува вашиот лекар.
• Јадете здрава храна.
• Често миете ги рацете.
• Не споделувајте храна, чаши, очила или прибор за јадење.