• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Калцитонин (Calcitonin)

Ден.1,000.00

Калцитонин е хормон произведен од специјални клетки во тироидната жлезда наречени Ц-клетки (C-cells).
Калцитонин е вклучен во регулацијата на нивоата на калциум во крвта преку инхибиција на разложување на косАките (ресорпција) и намалување на бубрежната реапсорпција на калциум. Оваа анализа може да помогне во дијагностицирање и следење на хиперплазија на Ц-клетките и медуларен карцином на тироидната жлезда, а исто така и да ги испита оние кои се изложени на ризик за повеќе ендокрини неоплазии тип 2 (MEN 2).

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: нема

 

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија