• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Феритин

Ден.400.00

Феритин е универзален интрацелуларен протеин кој го чува (складира) железото и го ослободува на контролиран начин. Плазматичниот феритин е индиректен маркер на вкупната количина на железо складирано во телото, па затоа серумскиот феритин се користи како дијагностички тест за анемија со дефицит на железо. Анализата се користи за утврдување вкупниот капацитет на телото за складирање на железо.

Кога да ја направите анализата: кога вашиот лекар ќе се сомнева дека може да имате премногу малку или премногу железо во вашиот систем.

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: се препорачува да не се конзумира храна 12 часа пред собирање на примерок; во овој случај, само вода е дозволено.

 

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија