• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Липопротеин А

Ден.350.00

Липопротеин A или Lp (а) е еден вид на липопротеин кој пренесува холестерол во крвта. Сличен е на липопротеинот со ниска густина (ЛДЛ, "лош" холестерол) со тоа што содржи еден протеин на аполипопротеин Б заедно со холестерол и други липиди. Овој тест го мери количеството на Lp (а) во крвта за да помогне да се оцени ризикот на лицето за развој на кардиоваскуларни болести.

Како и ЛДЛ, Lp (а) се смета за фактор на ризик за кардиоваскуларни билести. Износот на Lp (а) што го има човекот е генетски определен и останува релативно константен во текот на животот на поединецот. Се смета дека високото ниво на Lp (a) придонесува за севкупниот ризик на кардиоваскуларни заболувања кај лицето, што го прави овој тест корисен како маркер за кардиоваскуларен ризик.

Кога да ја направите анализата: Кога имате фамилијарна историја на кардиоваскуларни заболувања во рана возраст; кога имате срцеви заболувања или имате срцев удар или мозочен удар, но вашиот липиден профил е нормален или покажува само благо покачен холестерол и/или холестерол со липопротеин со ниска густина (LDL-C).

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: нема

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија