• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Миоглобин

Ден.1,000.00

Миоглобинот е мал протеин кој се врзува со кислород, и се наоѓа во срцето и скелетните мускули. Тоа го заробува кислородот во мускулните клетки, дозволувајќи им на клетките да произведат енергија потребна за мускулна контракција. Кога срцето или скелетните мускули се повредени, миоглобинот се ослободува во крвта. Зголемените нивоа може да се измерат во рок од неколку часа по повредата.

Миоглобинот се мери со цел да се утврди дали мускулот е повреден; да помогне во дијагностицирање на состојбите поврзани со оштетување на мускулите; за откривање на високо ниво на урина која може да предизвика оштетување на бубрезите по екстензивно оштетување на мускулите; понекогаш за да помогне да се утврди дали сте имале срцев удар, иако за откривање на срцев удар, овој тест во голема мера е заменет со анализа за тропонин.

Кога да ја направите анализата: Кога имате мускулна слабост, болки во мускулите и/или темна урина; доколку вашиот лекар се сомнева во оштетување на мускулите; кога имало тешка трауматска повреда на скелетните мускули.

Потребен примерок: венска крв.

Припрема пред анализа: нема.

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија