• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Седиментација на еритроцити

Ден.100.00

Седиментација на еритроцити е тест кој индиректно го мери степенот на воспаление присутно во телото. Тестот, всушност, ја мери стапката на пад (седиментација) на еритроцитите (црвени крвни клетки) во примерок од крв.

Кога да ја направите анализата: кога вашиот здравствен работник мисли дека можеби имате состојба која предизвикува воспаление; кога имате знаци и симптоми поврзани со темпорален артеритис, системски васкулитис, полимиалгија ревматика или ревматоиден артритис, како што се главоболки, вратот или рамо болка, карлична болка, анемија, слаб апетит, необјаснето губење на тежината и вкочанетост на зглобовите

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: нема

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија