• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

Серумско железо

Ден.150.00

Анализа за утврдување на нивото на железо во крвта.

Железото е суштински елемент и материја која е неопходна за одржување на животот. Серумскиот тест на железо го мери количеството на железо во течниот дел од крвта.
Железото се апсорбира од храната и се транспортира низ телото со трансферин, протеин произведен од црниот дроб. Железото е неопходно за производство на здрави црвени крвни клетки. Тоа е важен дел од хемоглобинот, протеинот во црвените крвни клетки, кој им овозможува да носат кислород низ телото. Железото исто така се користи во производството на некои протеини, вклучувајќи миоглобин и некои ензими.

Нормално, околу 70% од апсорбираното железо е инкорпорирано во производството на хемоглобин во црвените крвни клетки. Остатокот се чува во ткивата како феритин или хемосидерин. Ако нема доволно железо од диетата, нивото на крв ќе се намали; па со текот на времето ќе се користи железото складирано во ткивата, со што значително би се намалило нивото на  складираното железо. Недоволно ниво на складирање на железо и железо во циркулација би можело да доведе до железо-дифициентна анемија. Од друга страна, апсорпцијата на премногу железо може да доведе до прогресивна акумулација и оштетување на органи како што се црниот дроб, срцето и панкреасот.

Серумскиот тест на железо го мери количеството на железо кое е во транзит во телото - железо кое е врзано со трансферин. Количината на железо присутен во крвта ќе варира во текот на денот и од ден на ден. Поради оваа причина, серумското железо речиси секогаш се мери со други тестови на железо, како што се серумскиот феритин и вкупниот капацитет за врзување на железо (TIBC), од кој може да се пресмета трансфузивната заситеност. Заситеноста на трансферин го одразува количеството на железо кое се транспортира во крвта и неговиот капацитет да носи повеќе. Анализа на повеќе различни параметри поврзани со железо обезбедуваат и даваат посигурна слика  за недостаток на железо и преоптоварување на железо одколку мерењето единствено на серумското железо само по себе.
 

Кога да ја направите анализата: Кога вашиот лекар ќе се сомнева дека можеби имате премногу малку или премногу железо во вашето тело, или за рутинска контрола кај лица со чести осцилации на нивото на железо во крвта.

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: се препорачува да не се конзумира храна 12 часа пред собирање на примерок; во овој случај, само вода е дозволено.

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија