• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

TIBC – Total iron – binding capacity (вкупен капацитет на врзување на железо)

Ден.420.00

TIBC (Total iron – binding capacity),  или вкупен капацитет на врзување на железо, го мери вкупниот износ на железо што може да биде врзан со протеини во крвта. Бидејќи трансферин е примарен протеин што се врзува со железо, TIBC тестот е добро индиректно мерење на достапноста на трансферин.

Кога да ја направите анализата: Кога вашиот лекар се сомнева дека може да имате премногу или премалку железо во вашето тело поради различни состојби; да помогне во следење на функцијата на црниот дроб и исхраната.

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: се препорачува да не се конзумира храна 12 часа пред собирање на примерок; во овој случај, само вода е дозволено.

 

 

 

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија