• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

TT (тромбинско време)

Ден.650.00
Тромбин е ензим во крвта кој делува на факторот за коагулација фибриноген да формира фибрин, со што помага да се згрутчи крвта. Тромбинското време (ТТ) ја проценува активноста на фибриноген. Кога се појави повреда и започнува крварење, телото почнува да формира згрутчување на местото на повреда за да помогне да се запре крварењето. Оваа анализа се прави со цел да се истражи прекумерното крварење или несоодветното формирање на крвни згрутчувања (тромботична епизода), особено за да се процени нивото и функцијата на фибриноген.
 
Кога да ја направите анализата: Кога имате крварење или тромботични епизоди или повторливи спонтани абортуси; кога PT и/или PTT тест се продолжува, особено ако се зема предвид абнормално ниво или функција на фибриноген.
 
Потребен примерок: венска крв
 
Припрема пред анализа: нема

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија