• Јави ни се
  • +389 2 551 2500 | 078 20 80 53

Пон - Петок (7:30 - 16.30) Саб. (9.00 - 13.00)

UIBC – Unsaturated iron – binding capacity (слободен капацитет на врзување на железото)

Ден.220.00

UIBC (Unsaturated iron – binding capacity) или слободен капацитет на врзување на железото е анализа со која се одредува резервниот капацитет на трансферин, односно делот од трансферин кој сеуште не е заситен со железо. UIBC може да се мери директно или пресметан како: TIBC - железо = UIBC.

Кога да ја направите анализата: Кога вашиот лекар се сомнева дека може да имате премногу или премалку железо во вашето тело поради различни состојби; да помогне во следење на функцијата на црниот дроб и исхраната.

Потребен примерок: венска крв

Припрема пред анализа: се препорачува да не се конзумира храна 12 часа пред собирање на примерок; во овој случај, само вода е дозволено.

 

АМАДЕЛА

Специјалистичко Дијагнстичка Лабораторија